Algemene informatie
Het profielwerkstuk
In het laatste jaar van je vwo-opleiding ga je met een medeleerling aan de slag met het profielwerkstuk (PWS). Dit werkstuk is een soort meesterproef, een praktische opdracht, maar dan wat groter en uitgebreider.
Het eindproduct bestaat uit een schriftelijk verslag dat je in februari inlevert.
In maart presenteer je (samen met je partner) op een avond aan ouders en medeleerlingen je PWS.
Voordat je gaat beginnen moet je goed de onderstaande punten bekijken.
Jouw PWS gaat over één of meer vakken uit je pakket en daar zit minstens één groot vak bij (minstens 400 uur). Iedereen besteedt minimaal 80 uur aan het werkstuk. Dit houd je voor jezelf bij in het logboek (blz 10)
In het verslag beslaan de inleiding, middenstuk en conclusie minimaal 20 getypte vellen A4. (Times Roman 12, regelafstand1). Prenten, kaarten, tabellen, grafieken en bijlagen komen er dan nog bij.
Een praktisch onderzoek is verplicht. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een proef, een enquête, veldwerk of een interview.
Als je op tvwo zit, doe je je PWS in het Engels.
Het onderwerp van je PWS mag je in principe zelf bepalen. Het moet natuurlijk wel voldoende niveau en diepgang hebben. Dit moet je met je vakdocent(en) bespreken aan de hand van het keuzeformulier.
Je kunt ook kiezen voor een internationale opdracht. Dan ga je met actuele vragen of problemen aan de slag van kleine ontwikkelingsorganisaties. Zie hiervoor de pagina Worldschool.
Zodra je begint met het PWS moet je een logboek bijhouden. Een logboek heeft een aantal functies: het is voor jou een hulpmiddel bij het systematisch verzamelen van informatie en voor je begeleider is het een hulpmiddel om snel inzicht te krijgen in het gevolgde werkproces. In een logboek staan zaken als datum, tijd, plaats, verrichte werkzaamheden, eventueel aangevuld met een resultaat of opmerking en gemaakte afspraken. Ook moet uit het logboek duidelijk worden hoe de taakverdeling is.
Je houdt de gebruike bronnen bij. Je gebruikt minimaal drie gedrukte bronnen.
Plagiaat is uiteraard verboden.
Onder plagiaat verstaan we het letterlijk overnemen van werk van een ander, hetzij van internet, het zij uit een boek of uit het werkstuk van een andere leerling zonder dit er nadrukkelijk bij te vermelden.
Het overnemen van citaten is toegestaan mits dit als citaat wordt vermeld. Deze “citaten” staan in zijn geheel tussen aanhalingstekens. Ook kunnen stukken tekst als bijlage worden toegevoegd.
Sanctie bij plagiaat
Bij constatering van plagiaat treedt artikel 6 van het examenreglement in werking en kan de schoolleiding een disciplinaire straf opleggen.
Op Teletop staan allerlei nuttige documenten:
“Het eindverslag” met tips voor het schrijven van het PWS
“Het verslag in een N-profiel”
“Plan van aanpak”
“De mondeling presentatie” met tips voor het houden van een presentatie
“Soorten vragen”, handig om onderzoeksvragen op te stellen
Hoe haal ik een 10 voor de presentatie
Absentieformulier: inleveren bij teamleider wanneer je onder schooltijd voor jouw profielwerkstuk buiten school iets wil doen.
Begeleiding.
Nadat je een onderwerp gekozen hebt (en het is goed gekeurd) krijg je een begeleider toegewezen. Dit kan een andere docent zijn dan degeen die je keuzeformulier heeft ondertekend.
Beoordeling
Let op: zowel het doorlopen proces als het eindresultaat van het PWS wordt beoordeeld. Op de beoordelingsformulieren, kun je zien wanneer je iets moet laten zien en waar je dan op beoordeeld wordt.
De afgeronde cijfers van kcv, anw, maatschappijleer en het PWS vormen samen één gemiddelde, het combinatiecijfer. Dit combinatiecijfer telt mee als examencijfer voor je vwo-diploma.
Tijdschema
Inleveren keuzeformulier bij mevr. Klijmij of mevr. Bos uiterlijk in de week van 23 april
Afspreken voortgangsgesprek: begin september
Beoordelingsmoment 1: uiterlijk in de weekvan 19 september
Afspreken voortgangsgesprek: uiterlijk in de week van 28 november
Beoordelingsmoment 2: inleveren voorlopige versie uiterlijk in de week van 12 december
Beoordelingsmoment 3: Inleveren definitieve versie uiterlijk in de week van 13 februari
Beoordelingsmoment 4: presentatie PWS maart
Het inleveren van je werkstuk doe je, naast een papieren vorm, ook altijd digitaal op Teletop. Je levert je werk altijd via de studiewijzer in Teletop in én je overhandigt een exemplaar aan je begeleider. Als je te laat inlevert, geldt een tweede inleverdatum.
Dit levert de helft van de punten op! De inleverdata staan op de beoordelingsformulieren vermeld. Bij inleveren na de laatste datum krijg je voor dat beoordelingsmoment geen punten meer!
Je neemt zelf het initiatief voor de gesprekken!! Wacht niet tot de begeleider naar jou toe komt. Dan ben je te laat!
Onkosten die maakt voor je profielwerkstuk worden niet door de school vergoed..